Zalagyöngye Táncegyüttes

Bevezető

Szeretnél néptáncolni, fellépésekre járni, új embereket megismerni de nem tudod hova fordulj:
Minden hétfőn és csütörtökön 19 órától bárki megnézheti, hogyan zajlanak az együttes próbái: milyen a bemelegítés, az énekek, a tánclépések; hogyan készülnek avagy hogyan maradnak naprakészek a koreográfiák. Elsősorban olyanok jelentkezését várjuk, akik már táncoltak táncegyüttesben, de ennek hiánya nem kizáró ok.
Érdeklődni a helyszínen, vagy telefonon Tóth István együttesvezetőnél a +36305274889 -s telefonszámon.


Zalagyöngye

"Zalagyöngye" = szőlő és borfajta, mely vidékünkre jellemző.

Külön írva egy másfajta jelentést hordoz, mely talán kissé hivalkodó is. Sokáig mi sem tudtuk, hogy melyik változatot használjuk, végül a Zalagyöngye Táncegyüttes mellett döntöttünk.

A táncegyüttes '97 őszén alakult egy baráti társaságból. Előtte már mindenki táncolt valahol és elhatároztuk, megpróbáljuk, saját erőnkből mire jutunk.
Az induláshoz mindenki saját költségén vásárolt egy garnitúra öltözetet és elkezdtünk gyakorolni.

A Zalagyöngye Táncegyüttes eddigi pályafutása

Nyolc koreográfiát tanultunk meg, és 1998. tavaszától már ezzel a programmal szerepeltünk különböző rendezvényeken. Egyesületünket is bejegyezte a cégbíróság, így hivatalossá vált működésünk. Műsoraink hangulata és színvonala miatt egyre többfelé hívtak, majd '98. őszén mutattuk be első önálló estünket.

Következő évben új műsort készítettünk, melyben a zalai lakodalmak szokásvilágát elevenítettük fel. A Hotel Panoráma Kft. felkérésére, és velük közreműködve egy országos gasztronómiai versenyen is bemutattuk, ahol a programot és az elkészített étkeket is zsűrizték. Első helyezést értünk el.

Később a millennium jegyében készültünk, és 2000-ben mutattuk be "Eleink hagyatéka" műsorunk. Magyarország történetét és a magyar tánctörténetet szerkesztettük egybe. A megye számos településén mutattuk be teljes egészében, vagy egy-egy kisebb részlet erejéig.
Ezt követően a szakmai munkáé volt a főszerep. Új táncok, koreográfiák készültek, versenyeken, bemutatókon vettünk részt.

Elkezdtük a felkészülést az öt éves jubileumunkra, melyet 2003. elején mutatott be táncegyüttesünk, Tavasz címmel.

2004-ben ismét új műsorral jelentkeztünk, melynek címe Szüreti mulatság. A szüretet, és az utána követő bált dolgoztuk fel benne.

2005-ben került színpadra első táncszínház jellegű műsorunk, a Téli rondó. A téli ünnepkör szokási jelennek meg nem a hagyományos formában.

2006. a spanyolországi turné jegyében zajlott, ahova a sormási táncegyüttessel közösen vendégszerepeltünk.

A Zalagyöngye Táncegyüttes 2007-ben volt tíz éves. Méltó ünneplésünknek adott helyet a Medgyaszay Ház. Egész estés műsorunkat a nézők vastapssal kísérték végig. Bár a következő évben nem volt nagyműsorunk, a város, valamint a megye több rendezvényén is részt vettünk.

2009. ismét külföldi felkérés jegyében zajlott. A hévízi Musica Antiqua kétévente ellátogat Belgiumba. Ebben az évben a házasság volt a fő téma melyen a fellépők: a Saltarello reneszánsz táncegyüttes és a Zalagyöngye Táncegyüttes. Közös műsorunk nagy sikert aratott, s ezen felbuzdulva itthon is bemutattuk produkciónkat, amit a közönség hálás tapssal díjazott.

2010-ben a táncegyüttes főleg magyarországi fellépéseken volt látható és sok hagyományörző programot szervezett a nagyközönségnek, amik nagy érdeklődés mellett zajlottak.

2011. a hazai fellépések mellett egy németországi fellépéssel is zárult. Nagykanizsa város testvérvárosa Puchheim a két település, valamint Zalakaros város 20 éves parnerkapcsolatának szervezte jubileumi műsorát, ahol a Zalagyöngye Táncegyüttes képviselte városunkat.

2012. elé nagy reményekkel tekintünk, hiszen április végére tervezzük Vásár című műsorunkat és továbbra is szeretnénk különböző kulturális programokkal (koncertek, táncházak, táncegyüttesek bemutatója) szórakoztatni a nagyérdeműt.

A Zalagyöngye Táncegyüttes Egyesülete

A Zalagyöngye Táncegyüttes egyesülete, a "Kiskanizsa" Kulturális Egyesület nem csak a táncegyüttes működtetésére jött létre. Az egyesület fő célja természetesen a néptánc, népzenei hagyomány ápolása, megőrzése és továbbadása. Ezen kívül szabadidős programokat szervezünk, melyeken keresztül bárki bekapcsolódhat munkánkba. Továbbképzéseket szervezünk és részt is veszünk továbbképzéseken. Folyamatosan bővítjük az egyesület szakmai anyagait, és ezeket hozzáférhetővé tesszük bárki számára. Részt veszünk pályázatokon, ahol rendszerint támogatják is elképzeléseinket.

"Fontosnak tartjuk a fejlődést. Próbálunk lépést tartani a jelen fejlődő világával úgy, hogy munkánkkal őrizzük és éltetjük a múlt hagyományait, szokásait, táncait."

További Információk

További érdekességeket találhat a Zalagyöngye Táncegyüttes tevékenységéről a következő oldalakon:

Zalagyöngye Táncegyüttes Repertoár
Zalagyöngye Táncegyüttes Műsorok
A Zalagyöngye Táncegyüttes Tagjainak bemutatkozása
Zalagyöngye Táncegyüttes Kiadványok
Zalagyöngye Táncegyüttes Galéria
Egyesületi Alapszabály